Stefan Groothuis

Stefan Groothuis (Wierden, 23 november 1981) is een voormalig Nederlandse schaatser. Hij was vooral een specialist op de 1000 meter en kende in 2005 zijn doorbraak.

Sprinter Groothuis won in zijn carrière veel prijzen. Hij veroverde zes keer goud bij de NK sprint, wat alleen Gerard van Velde en Jan Bos ook wisten te presteren. Groothuis verzamelde op nationaal niveau ook nog drie gouden medailles op de 1.000 meter en hij was één keer kampioen op de 1.500 meter.

Op internationaal niveau brak Groothuis vrij laat door. In 2012, op 30-jarige leeftijd, werd hij in Calgary wereldkampioen sprint. Twee maanden later voegde hij nog een gouden plak toe aan zijn palmares. Groothuis won de 1.000 meter op de WK afstanden in Heerenveen.

In februari 2014 beleefde hij het hoogtepunt uit zijn carrière. Bij de Olympische Spelen in Sotsji veroverde hij goud op de 1.000 meter.

Dat Groothuis in de periode 2012-2014 zo succesvol was is bijzonder te noemen. Hij kende namelijk ook zware tijden. In 2011 kampte hij met een flinke depressie. Een psychose was het niet. Ernstig was het wel. “Het was hel in mijn hoofd.”

In 2013, twee jaar na die depressie, kwam hij met zijn verhaal naar buiten. Tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg zegt hij dat hij zelfs dicht bij zelfmoord was. “Daar ben ik best wel dichtbij geweest, denk ik. En dat is best wel shocking om te zeggen.”

Bron: nos.nl

Bokito Works

Begin 2016 startte Groothuis een eigen bedrijf, Bokito Works, om mensen te gaan trainen om hen zowel fysiek als mentaal fitter en weerbaarder te maken. Hij doet dit op basis van zijn eigen ervaringen en kennis als topsporter, in nauwe samenwerking met vakspecialisten.